5x wist-je-datjes over werk en mentale gezondheid
Wist je dat mentaal gezond zijn een positieve invloed heeft op je werk? Je kunt je beter concentreren, je hebt minder last van werkstress én je krijgt meer gedaan. Reden genoeg om in je werksituatie aandacht te besteden aan je mentale gezondheid!
Lees hieronder 5 interessante feitjes over werk en mentale gezondheid, zodat jij mentaal vitaal op werk blijft.
1. Wist je dat je ook zonder klachten naar een bedrijfsarts kunt gaan?
Veel mensen denken dat je alleen bij de bedrijfsarts terecht kunt als je klachten hebt of ziek bent, maar dat is niet zo. Een bedrijfsarts kan ook helpen om te voorkomen dat je klachten krijgt of dat klachten erger worden. Je gaat dan naar een preventief of open spreekuur van de bedrijfsarts.
Je krijgt dan advies over hoe je gezond en vitaal kunt blijven op je werk. Denk daarbij aan omgaan met werkstress en zorgen voor een goede balans tussen werk en privé.
Je kunt het spreekuur gratis bezoeken. De bedrijfsarts bespreekt of meldt dit niet bij de werkgever.
2. Wist je dat ziekmelden door mentale problemen vaak voorkomt?
Voel je dus niet alleen hierin. Je kunt te maken krijgen met overspannenheid of burn-outklachten. Soms kun je door deze klachten tijdelijk niet meer aan de slag en zul je je ziek moeten melden bij je werkgever.
De werkgever meldt binnen een week bij de bedrijfsarts dat je ziekgemeld bent. Daarna neemt de bedrijfsarts contact met je op. Meestal gebeurt dit binnen enkele weken nadat je je hebt ziekgemeld.
3. Wist je dat een bedrijfsarts beroepsgeheim heeft?
De gesprekken die je met de bedrijfsarts hebt, zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag de bedrijfsarts niets over jouw gezondheid delen, net zoals je huisarts of specialist dat niet mag. Voel je dus vrij om alles met de bedrijfsarts te bespreken.
De bedrijfsarts kan wel met jouw toestemming (dat op papier moet staan) medische informatie opvragen bij je huisarts of andere behandelaar.
4. Wist je dat de bedrijfsarts advies geeft, maar dat je ook om een ‘second opinion’ mag vragen?
Een bedrijfsarts geeft tijdens je ziekteperiode advies over wat je nog kunt doen op je werk. Je moet dit advies opvolgen. Wanneer je het niet eens bent met dit advies, kun je naar een andere bedrijfsarts die ook een advies zal uitbrengen. Dit heet een second opinion. De werkgever betaalt de kosten hiervoor.
5. Wist je dat je samen met je werkgever actief werkt aan je terugkeer naar de werkvloer? (re-integratie)
De werkgever ondersteunt de werknemer tijdens het ziekteproces. De werkgever stelt bijvoorbeeld een plan van aanpak op en houdt contact met je over de voortgang.
Maar óók de werknemer werkt actief mee aan herstel en re-integratie. Dit betekent bijvoorbeeld dat je aanwezig moet zijn bij afspraken met de Arbodienst of bedrijfsarts. Ook moet je openstaan voor het advies dat zij geven. Het doel is om je zo goed mogelijk terug te laten keren in je eigen functie.
Mocht dat niet meer mogelijk zijn, dan zul je passend werk moeten accepteren, soms buiten het bedrijf waar je werkt. Hier lees je meer over je rechten en plichten als werknemer tijdens een ziekteproces.
Meer weten? Lees meer informatie over stress, overspannenheid of een burn-out. Of neem contact met ons op.
Heb je een vraag?
Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Stel (anoniem) je vraag per telefoon, chat of mail. Je hoeft ons niet te zeggen wie je bent.