De symptomen van ADHD
Belangrijke symptomen van ADHD zijn aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.
Als je ADHD hebt, ben je heel snel afgeleid. Daardoor maak je op school of in je werk eerder fouten en lukt het je niet om dingen af te maken. Je vergeet regelmatig afspraken en, bijvoorbeeld, verjaardagen. Want voor mensen met ADHD is organiseren nou eenmaal lastig, net als luisteren en dingen onthouden.
Dit bedoelen we met hyperactiviteit
Onrustig bewegen, constant bezig zijn, veel en druk praten… voor iemand met ADHD, valt het niet mee om te ontspannen of rustig te spelen. Dit symptoom is bij volwassenen minder duidelijk aanwezig. Als volwassene heb je meestal in de loop der jaren geleerd je neiging tot bewegen te onderdrukken.
Dit bedoelen we met impulsiviteit
Als je het moeilijk vindt om op je beurt te wachten, voordringt zonder dat je het zelf door hebt, anderen in de rede valt of een antwoord er al uit gooit voordat de vraag is gesteld, ben je impulsief. Je stoort anderen terwijl je dat niet zo bedoelt. Dat is lastig voor jezelf, maar ook voor je omgeving.
Moeilijk te herkennen
Aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit lijken duidelijke symptomen. Toch blijft ADHD moeilijk te herkennen. Want ook kinderen zonder ADHD kunnen zich soms slecht concentreren, en zijn druk of impulsief. Maar bij kinderen met ADHD, zijn deze verschijnselen wel ernstiger, duren ze langer, minimaal zes maanden, en zijn een paar symptomen al aanwezig voor het zevende levensjaar.
Symptomen van ADHD herkennen bij volwassenen
Bij volwassenen is het ook moeilijk te bepalen. Zij zijn inmiddels minder druk, maar hebben wel vaak moeite met relaties, zijn depressief of angstig.
Belangrijk: Het kan dat je jezelf of een bekende in de beschrijving van kenmerken herkent. Dit betekent niet meteen dat je kunt spreken van een psychische aandoening. Wat je opvalt kan ook horen bij iemands karaktertrekken, temperament, gewoontes of omstandigheden.
? Wil je informatie, advies of ondersteuning?
Of weet je niet goed welke hulp bij je past? De medewerkers van Mentaal Vitaal denken graag met je mee. Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.
ADHD komt niet alleen
Als je ADHD hebt, heb je er vaak nog iets bij. We zien vaak de combinatie met een persoonlijkheidsstoornis, zoals borderline bijvoorbeeld, depressies, angsten of een gedragsstoornis. Kinderen hebben vaak last van agressie en leerproblemen, zoals dyslexie. Mensen met ADHD zijn ook nog eens gevoeliger voor verslaving aan gokken, drugs, eten of alcohol.
Hoe ontstaat ADHD?
Lees meer over de oorzaken van ADHD.