single.php
. . . Psychische aandoening Schizofrenie en de omgeving

Schizofrenie en de omgeving

Iemand met schizofrenie in je naaste omgeving kan een zware belasting zijn. Zowel het gedrag als de persoonlijkheid van degene met schizofrenie kan veranderen. Probeer dit te accepteren en waar mogelijk, te helpen.

Het is belangrijk dat je betrokken blijft. Zo leer je elkaar begrijpen en voorkom je spanningen. Dit is gunstig voor het herstel en voorkomt een terugval. We geven je een aantal adviezen.

Lees en leer zoveel mogelijk over schizofrenie, bijvoorbeeld op deze website. Verschillende instellingen voor geestelijke gezondheidszorg organiseren voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen voor familieleden.

Omgaan met iemand die schizofrenie heeft

  • Vat conflicten niet persoonlijk op. Problemen en problematisch gedrag komen voort uit de stoornis. Vat daarom niet alles persoonlijk op.
  • Vraag waar je iemand wel en niet bij kunt helpen. Soms moet je betrokken zijn, soms is het juist goed om afstand te nemen. Geef je grenzen aan. Ook al heeft iemand schizofrenie, dat betekent niet dat je alles moet accepteren. Bespreek met de persoon in kwestie waar je grenzen liggen.
  • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan met de situatie. Volg bijvoorbeeld samen een cursus over schizofrenie.Zorg voor ontspanning en plezier. Blijf ook je eigen dingen doen. Zeker als ze plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat je zelf overbelast raakt. Houd contact. Lucht af en toe je hart bij mensen in je omgeving.
  • Overleg met de behandelaar. Als direct betrokkene kun je echt bijdragen aan een succesvolle behandeling. Maar misschien wil degene met schizofrenie dat niet. Vraag dan aan de behandelaar hoe je hier het beste mee omgaat.

Telefonische hulp, mail, chat en lotgenotencontact

  • MIND Korrelatie: hier zitten professionele hulpverleners voor je klaar, elke werkdag van 9.00 tot 18.00 uur. Bel 0900 – 1450 (€ 0,15 per minuut). Ook kun je mailen of chatten.
  • De luisterlijn: hier zitten vrijwilligers die weten hoe belangrijk het is om je verhaal aan iemand kwijt te kunnen. Ze zijn dag en nacht bereikbaar via 088 0767 000. Mailen en chatten kan ook.
  • Labyrint-In Perspectief: organiseert lotgenotencontact en geeft ook advies.
  • Ook kun je terecht bij Vereniging Ypsilon.

Wil je meer weten over schizofrenie?

Lees op deze pagina meer over de oorzaken van schizofrenie.

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top