Meer lezen over

Schizofrenie

Wat is schizofrenie?

 

Wat is schizofrenie?

Als je een schizofrene stoornis hebt, maak je vaak een verwarde indruk. Je bent bijvoorbeeld angstig, je hoort stemmen of je hebt last van hallucinaties. Hierdoor zeg je of doe je dingen die voor buitenstaanders onbegrijpelijk zijn. De stoornis begint meestal tussen het 16e en 30e levensjaar.

 

Psychose en schizofrenie gaan vaak samen

Met schizofrenie kun je in een psychose terechtkomen. Je bent dan zo in de war dat je niet meer weet wat echt is en wat een waanidee. Dit kan dagen duren, maar ook jaren. Een psychose is niet hetzelfde als schizofrenie. Een psychose komt namelijk ook voor bij andere psychische stoornissen.

 

Schizofrenie is geen gespleten persoonlijkheid

Veel mensen denken dat mensen met schizofrenie meerdere persoonlijkheden hebben. Dat komt waarschijnlijk doordat schizofrenie van een Grieks woord komt, dat staat voor een gespleten persoonlijkheid. Een ander misverstand is dat mensen met schizofrenie zich constant raar gedragen. Ook dat is niet zo. Iemand met schizofrenie komt soms wat vreemd over, maar meestal gedraagt hij of zij zich normaal. Ook zijn mensen met schizofrenie niet gewelddadiger of agressiever dan de gemiddelde mens.

 

Schizofrenie is vrij zeldzaam

Geschat wordt dat 1 op de 100 tot 1 op de 125 mensen schizofrenie heeft. Iets meer mannen dan vrouwen hebben de stoornis.

 

Zo herken je schizofrenie

We vertellen je meer over de symptomen. Direct contact opnemen met een professionele hulpverlener kan ook.

© 2016 TRIMBOS-INSTITUUT
www.trimbos.nl