De symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis
Of iemand borderline heeft, is moeilijk vast te stellen. Er zijn veel symptomen. Hoe erg je er last van hebt, verschilt ook nog eens per persoon. Maar deze vuistregel kun je hanteren: als je minimaal vijf van deze symptomen bij jezelf of een ander herkent, kan er sprake zijn van borderline.
- Je bent impulsief. Je begint niet gewoon ergens aan maar stort je in nieuwe relaties, projecten of verandert plotseling van baan.
- Je vindt het moeilijk je te beheersen. Dat kan leiden tot geldverspilling, wisselende seksuele contacten, misbruik van alcohol en drugs, roekeloos rijden, vreetbuien.
- Je bent heel bang om in de steek gelaten te worden. Je hebt verlatingsangst. Met als gevolg dat je krampachtig probeert te voorkomen dat je verlaten wordt, alleen al doordat je denkt dat dit gebeurt.
- Je hebt intense relaties met anderen, maar deze zijn vaak niet stabiel. Over je relatie denk je zwart-wit: of iemand is geweldig, of hij is waardeloos.
- Je hebt steeds een ander zelfbeeld. Dat wisselt sterk.
- Op gebeurtenissen reageer je met sterk wisselende stemmingen of buien. Daardoor word je heel somber, prikkelbaar of angstig. Dit duurt meestal een paar uur, en bijna nooit langer dan een paar dagen.
- Je hebt een blijvend gevoel van leegte.
- Je kunt intens boos worden, terwijl dat niet past in de situatie en niets oplost. Soms kun je je boosheid ook helemaal niet beheersen. Dat leidt tot driftbuien, blijvende woede, of vechtpartijen.
- Als je gespannen raakt, kun je last krijgen van paranoia of achtervolgingswaan. Je denkt achtervolgd of bedreigd te worden. Dit symptoom is tijdelijk en gaat ook weer voorbij.
- Je dissocieert. Dat betekent dat je je psychisch afscheidt van wat er met jou of om jou heen gebeurt. Je krijgt het gevoel er niet meer bij te zijn en als het ware weg te raken. Soms weet je dan ook niet meer precies wat er gebeurd is.
- Misschien heb je een poging gedaan tot zelfdoding, daarmee gedreigd, of jezelf verwond.
Belangrijk: Het kan dat je jezelf of een bekende in de beschrijving van kenmerken herkent. Dit betekent niet meteen dat je kunt spreken van een psychische aandoening. Wat je opvalt kan ook horen bij iemands karaktertrekken, temperament, gewoontes of omstandigheden.
? Wil je informatie, advies of ondersteuning?
Of weet je niet goed welke hulp bij je past? De medewerkers van Mentaal Vitaal denken graag met je mee. Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.
Hoe ontstaat borderline?
Lees meer over de biologische, sociale en psychische factoren bij het ontstaan van borderline.