single.php
. . . Psychische aandoening Borderline: wat kun je zelf doen?

Borderline: wat kun je zelf doen?

Zorg om te beginnen dat je genoeg weet over borderline. Lees en leer zoveel mogelijk. Inzicht is goed voor jezelf en helpt je bij het uitleggen aan anderen. Want je moet borderline weliswaar zelf aanpakken, maar praten met vrienden, familie en hulpverleners kan daarbij erg goed helpen.

Als je borderline hebt, verzeil je vaak in conflicten. Juist met mensen die belangrijk voor je zijn. Daarom is het belangrijk dat je er met je familie en je vrienden over praat. Bespreek welke problemen de stoornis met zich meebrengt en hoe je op moeilijke momenten het beste op elkaar kunt reageren. Zorg daarom ook dat deze mensen er genoeg over weten.

Bespreek borderline met je behandelaar

Een behandelaar en een behandeling waar je je prettig bij voelt, kunnen bijdragen aan het verminderen van je klachten. Het kan gebeuren dat de behandelaar een andere therapie voorschrijft dan jij zou willen. Overleg gewoon met hem of haar.

Punten om te bespreken

  • Opvang. Bespreek met de behandelaar en de mensen uit je omgeving bij wie je terecht kunt als je hulp nodig hebt – ook in het weekend, ’s avonds en ’s nachts.

  • Omgang. Bespreek met de behandelaar, je familie en je vrienden hoe je samen omgaat met borderline.

  • School en werk. Welke taken kun je aan? Bekijk samen wat haalbaar is. Neem nooit te veel hooi op je vork.

Telefonische hulp, mail, chat en lotgenotencontact

  • Mentaal Vitaal Infolijn: stel (anoniem) je vraag per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail. De deskundige medewerkers van onze infolijn zitten voor je klaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00. We kunnen je ook (gratis) terugbellen. Neem contact met ons op.
  • MIND Korrelatie: hier zitten professionele hulpverleners voor je klaar, elke werkdag van 9.00 tot 18.00 uur. Bel 0900 – 1450 (€ 0,15 per minuut). Ook kun je mailen of chatten.
  • De luisterlijn: hier zitten vrijwilligers die weten hoe belangrijk het is om je verhaal aan iemand kwijt te kunnen. Ze zijn dag en nacht bereikbaar via 088 0767 000. Mailen en chatten kan ook.
  • Stichting Borderline: organiseert lotgenotencontact en geeft advies.
  • Stichting Zelfbeschadiging: informatie en advies, lotgenotencontact, info voor naasten en telefonische hulplijn.
  • Sameninmijnschoenen.nl: informatie over wat zelfbeschadiging is, hoe je het gesprek kunt aangaan, welke hulp beschikbaar is en wat je zelf kunt doen.
  • Proud2BMe: tips over hoe je kunt stoppen met zelfbeschadiging. Ook in dit artikel van Stichting Zelfbeschadiging vind je tips.
  • De website van 113: nog meer links en over zelfbeschadiging.

De behandeling van borderline

Je leest hier meer over de verschillende behandelmethoden.

Stel een vraag
Scroll naar boven