single.php
. . . Psychische aandoening Behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornis

Behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornis

We dachten lang dat borderline onbehandelbaar was. Maar als je leert omgaan met de stoornis, kunnen je symptomen sterk verminderen. Er zijn behandelingen met verschillende doelen:

  • Het leren omgaan met borderline door een crisis bij jezelf te herkennen en het weer in evenwicht leren brengen van de situatie. Dialectische gedragstherapie is hier een voorbeeld van.

  • Het verminderen van sommige symptomen, bijvoorbeeld door sociale vaardigheidstraining.

  • Het verbeteren van processen in je hersenen met medicijnen. Bijvoorbeeld medicijnen die de impulsiviteit verminderen. Of die meer evenwicht in je gevoelsleven brengen door depressieve en angstige gevoelens te verminderen.

Psychologische behandelingen

Een aantal psychologische behandelingen lijkt nu te werken. Ze duren lang en zijn intensief. Dat komt ook doordat mensen met borderline veel aandacht van hun behandelaar willen. Ook extreem gedrag tijdens de behandeling komt regelmatig voor.

Andere vormen van therapie

  • Dialectische gedragstherapie. In deze therapie werk je aan een andere manier van denken. Je leert om je gedrag, gedachtes, overtuigingen en vooronderstellingen te veranderen als ze je leven moeilijker maken.

  • Mentalization Based Treatment (MBT). In deze therapie leer je je eigen gedrag en dat van anderen te begrijpen en verklaren vanuit de gevoelens en gedachtes die erachter liggen.

  • Schematherapie. Als je vastzit in dezelfde patronen of steeds dezelfde fouten maakt, kan schematherapie uitkomst bieden. Schema’s zijn patronen of manieren van denken die in de weg zitten. Door je eigen schema’s helder te krijgen, waar ze mee samen hangen en welke overtuigingen daaronder liggen, krijg je meer inzicht in jezelf en kun je je gevoelens en gedachtes veranderen.

Medicijnen

Er is geen speciaal geneesmiddel tegen borderline. Vaak krijg je medicijnen voor andere stoornissen. Die werken tegen sommige symptomen van borderline. Denk aan antipsychotica en antidepressiva. De medicijnen zijn wel altijd deel van een bredere behandeling, zoals psychotherapie.

Ken je iemand met borderline?

We geven je graag advies als iemand in je omgeving borderline heeft. Direct contact opnemen met een professionele hulpverlener kan ook.

Stel een vraag
Scroll naar boven