single.php
. . . Psychische aandoening PTSS en de omgeving

Iemand in mijn omgeving heeft PTSS

Als iemand in je omgeving PTSS heeft, wil je diegene graag helpen. Of je wilt weten hoe je ermee om moet gaan. De tips hieronder helpen je verder.

  • Lees en leer zoveel mogelijk over PTSS. Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan met de situatie. Bijvoorbeeld door samen een cursus over de posttraumatische stress-stoornis te volgen. De Angst, Dwang en Fobie Stichting organiseert een cursus voor familie en betrokkenen.
  • Vraag waar je iemand met PTSS bij kunt helpen. Soms is je hulp nodig, soms is het goed om juist afstand te nemen. Maak ook duidelijk waar je eigen grenzen liggen.
  • Blijf mensen zien. Iemand met PTSS vermijdt anderen. Probeer daarom contact te blijven houden met degene met PTSS. Blijf ook voor jezelf dingen doen die je plezier en ontspanning geven. Zo raak je niet overbelast.
  • Zoek lotgenoten. Praat met mensen in vergelijkbare situaties. Herkenning geeft troost en steun. Lotgenoten vind je bijvoorbeeld via de Angst, Dwang en Fobie Stichting of bij Naasten Centraal.
  • Overleg met de behandelaar, als het mogelijk is. Soms willen mensen met PTSS hun naasten niet betrekken bij de behandeling. Informeer dan bij de behandelaar hoe je het beste omgaat met de aandoening. Er zijn ook voorlichtingsbijeenkomsten of cursussen voor familieleden.

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven