Een compliment geven maakt gelukkiger dan er eentje krijgen

27 Feb 2017

 

Op 1 maart wordt voor de 15de keer Nationale Complimentendag gehouden. Een compliment krijgen is leuk, maar toch weten mensen vaak niet hoe ze erop moeten reageren, aldus NU.nl.

Ongemakkelijkheid bij het ontvangen van een compliment kan volgens psycholoog Ad Bergsma te maken hebben met het feit dat mensen vaak niet weten wat ze terug moeten zeggen. “Terwijl er meer antwoorden mogelijk zijn dan alleen maar “dank je wel””, zegt hij.

 

Bergsma, werkzaam als psycholoog bij Saxion Hogeschool: “Ik vind het zelf altijd wel sympathiek om een compliment te beantwoorden met een zin als “Wat leuk dat je dat opmerkt!”. In plaats van alleen maar “dank je wel” te zeggen en het misplaatste gevoel te hebben dat je jezelf geweldig vindt, versterk je met zo’n zin de verbinding tussen jou en degene die het compliment geeft. Het evenwicht wordt dan zogezegd weer hersteld”, aldus Bergsma.

 

Een andere ongemakkelijkheid ligt volgens de psycholoog vaak ook bij het beeld dat mensen van zichzelf hebben. “Wanneer je een compliment krijgt, is het belangrijk of dat aansluit op hoe je zelf over dingen denkt,” vertelt hij.

 

“Stel, je denkt niet erg positief over jezelf, je bent er bijvoorbeeld van overtuigd dat je geen mooi uiterlijk hebt. Wanneer je dan een compliment krijgt over dat je er goed uitziet, word je aan het denken gezet en moet je misschien wel aan jezelf toegeven dat het beeld dat je over jezelf hebt, niet klopt”, aldus Bergsma.

 

Volgens de psycholoog worden mensen met een laag zelfbeeld soms liever bevestigd in wat ze van zichzelf vinden, dan dat ze opnieuw moeten gaan nadenken over hoe ze ze zichzelf zien. “Deze mensen vinden het dan makkelijker om, als ze een compliment krijgen, hun schouders erover op te halen en het weg te wuiven.”

 

Relativeren
Volgens Bergsma is het ook belangrijk dat je bij een positieve opmerking over je uiterlijk bedenkt waar het compliment nu echt over gaat. “Als je het moeilijk vindt om een compliment te krijgen over je kleding, bedenk dan dat het een positieve opmerking is over je goede smaak. Als je op deze abstracte manier nadenkt over een compliment en de opmerking relativeert, is het veel makkelijker om er eentje te ontvangen.”

 

Lees het hele artikel op Nu.nl.

Tags:

Please reload

Uitgelichte berichten

Trimbos: Mentale gezondheid en het coronavirus

10 Apr 2020

1/2
Please reload

Recente berichten