'Postnatale depressie blijkt moeilijk bespreekbaar'

15 Jun 2018

Ruim de helft van de Nederlandse vrouwen met een postnatale depressie (PPD) vindt het moeilijk hierover te praten. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, dat donderdag een campagne begint om het onderwerp beter bespreekbaar te maken.


De vrouwen zijn onder meer bang dat anderen hen als slechte moeder zien als ze om hulp vragen, of dat ze een ander daarmee belasten.

 

Voor de naasten van een vrouw met PPD blijkt het ook een lastig onderwerp. Bijna de helft gaf aan liever te wachten tot de vrouw het onderwerp aansnijdt. Ze zeiden bang te zijn de vrouw te kwetsen als ze erover zouden beginnen, terwijl de helft van de vrouwen in het onderzoek juist aangeeft het fijn te vinden als iemand anders de eerste stap zou zetten.

 

De partner is voor de meeste vrouwen de aangewezen persoon om over het onderwerp te praten: zo'n twee derde van de ondervraagden deed dat.

 

Spotjes
Staatssecretaris Paul Blokhuis wil met de campagne het onderwerp uit de taboesfeer halen, onder meer met spotjes op radio en televisie. "Het is heel belangrijk dat professionals hier aandacht voor hebben", zegt hij.

 

Lees het hele artikel op nu.nl
 

Please reload

Uitgelichte berichten

Trimbos: Mentale gezondheid en het coronavirus

10 Apr 2020

1/2
Please reload

Recente berichten