single.php
. . . trends Koningin Máxima laat zich bijpraten over onderzoek naar mentale gezondheid

Koningin Máxima laat zich bijpraten over onderzoek naar mentale gezondheid

Koningin Máxima wil de komende tien jaar extra aandacht geven aan mentale gezondheid. Ze liet zich bij het Trimbos-instituut bijpraten over onderzoek daarnaar en het voorkomen van onder andere depressie en dronkenschap onder jongeren.

Extra aanleiding voor haar bezoek was dat het Trimbos-instituut dit jaar 25 jaar bestaat. Het Trimbos-instituut doet sinds 1996 onderzoek naar middelengebruik en mentale gezondheid. Via alcoholinfo.nl, rokeninfo.nl, drugsinfo.nl en mentaalvitaal.nl geeft het Trimbos-instituut wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op vragen over middelengebruik en mentale gezondheid.

maxima trimbos instituut

Koningin Máxima sprak bij haar bezoek met verschillende wetenschappers over het onderzoek dat zij doen. Bijvoorbeeld de NEMESIS-studie, waarmee al 25 jaar de psychische gezondheid van Nederlanders in de gaten wordt gehouden. Dit soort onderzoek vormt een belangrijke basis bij de ontwikkeling van hulpaanbod en het voorkomen van mentale problemen zoals depressie.

Ook werd er gesproken over de mentale gezondheid van jeugd en studenten. Onderzoekers gaven aan dat ouders, jongeren en onderwijsinstellingen meer kennis moeten krijgen over mentale gezondheid en hoe je problemen kunt voorkomen. Om dit te bewerkstelligen is een nauwe samenwerking nodig tussen onderwijs, zorg, ouders en de gemeente.

Een bijzonder project dat met Koningin Máxima werd besproken is het IJslands preventiemodel. Daarmee is het percentage IJslandse jongeren dat minstens 1 keer per maand dronken is, teruggebracht van 42% tot 5%. Het Trimbos-instituut maakt deze aanpak samen met gemeenten geschikt voor gebruik in Nederland.

“Dat Koningin Máxima zich zo nadrukkelijk inzet voor mentale gezondheid is geweldig en belangrijk voor Nederland”, reageert bestuurder Bert van der Hoek op het bezoek. “De cijfers laten zien dat extra aandacht hard nodig is. Denk alleen al aan de druk die jongeren ervaren en de depressieve klachten waar veel van hen mee te maken hebben.

“We hopen Koningin Máxima te hebben kunnen inspireren en waarderen haar inspanningen voor dit thema enorm”, aldus van der Hoek.

Stel een vraag
Scroll naar boven