single.php
. . . Psychische aandoening Depressie

Alles over een depressie

Als je een depressie hebt, ben je langer dan twee weken somber of heb je minder plezier en interesse in dingen. Maar je kunt ook last hebben van andere klachten, zoals slecht slapen of je waardeloos voelen. Een depressie heeft een grote invloed op je dagelijkse leven.

Gelukkig zijn er ook manieren om depressieklachten te verminderen en van een depressie te kunnen herstellen. Hieronder lees je meer over wat een depressie is, welke symptomen hierbij horen, wat je zelf kunt doen bij een depressie en welke behandelingen er zijn.    

Snel naar:

Cijfers Hoeveel mensen hebben een depressie?

Uit het NEMESIS-3 onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 25% van de volwassenen ooit in het leven een depressieve stoornis heeft gehad.  

Ook laat dit onderzoek zien dat het aantal volwassenen Nederlanders met een depressie de afgelopen jaren is toegenomen. In 2007-2009 had 5% van de volwassen Nederlands een depressieve stoornis. In 2019-2022 was dit bijna verdubbeld naar 9%. Dat komt neer op zo’n 1 miljoen volwassen Nederlanders met een depressieve stoornis.  

Symptomen / klachten Welke symptomen horen bij een depressie?

Om je te helpen een depressie te herkennen, hebben we de symptomen (klachten) op een rij gezet.  

Dit zijn de kernsymptomen:  

  • Je bent somber en/of verdrietig   
  • Je hebt minder plezier en interesse in dingen

Ook kun je last hebben van:  

  • Je eet minder of juist meer, of je gewicht verandert
  • Je bent onrustig of juist traag
  • Je slaapt slecht of heel veel
  • Je bent vermoeid of hebt minder energie
  • Je kunt je slecht concentreren en/of je vindt het moeilijk om beslissingen te nemen 
  • Je voelt je waardeloos, schuldig of overbodig  
  • Je vindt het leven zwaar. Je hebt veel gedachtes over de dood en zelfdoding 

Je hebt een depressie als je: 

  • Ten minste 1 van de 2 kernsymptomen hebt 
  • In totaal ten minste vijf van bovenstaande symptomen hebt 
  • De symptomen langer dan 2 weken achter elkaar hebt, waarbij je deze voor het grootste deel van de dag ervaart 

Dit heeft een grote invloed op je dagelijks leven. Je vindt het bijvoorbeeld lastiger om naar school of werk te gaan, of je vindt het moeilijk om relaties te onderhouden.  

Depressie en andere klachten

Als je depressief bent, is de kans groter dat je ook nog ergens anders last van hebt. Van angstklachten bijvoorbeeld. Of van verslaving: je gaat te veel roken, eten, drinken of drugs gebruiken.   

> Meer informatie over roken en depressie  
> Meer informatie over alcohol en depressie  
> Meer informatie over depressief na drugs  

Diagnose Ben ik depressief?

Denk je dat je een depressie hebt? Doe dan de depressietest. De depressietest kan je helpen je klachten beter te begrijpen. Zoek professionele hulp als je denkt dat je een depressie hebt, bijvoorbeeld bij je huisarts.

Als je twijfelt of dit de beste weg is, kan je ook altijd eerst de Infolijn van Mentaal Vitaal bellen, chatten of mailen. De deskundige medewerkers helpen je op weg met informatie, advies en ondersteuning. 

Oorzaken Wat zijn de oorzaken van een depressie?

Een depressie heeft veel verschillende oorzaken. En die zijn bij iedereen weer anders. Wel is bekend dat het vaak gaat om een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren.   

De oorzaken hieronder geven meer risico op een depressie: 

  • Iemand in je familie (zoals een van je ouders) is depressief (geweest) 
  • Je hebt als vrouw twee keer zoveel kans op een depressie dan een man 
  • Je hebt eerder een depressie gehad 
  • Wisselingen in hormonen en stofjes in de hersenen (bijvoorbeeld bij zwangerschap, of in de winter) 
  • Je hebt iets heftigs meegemaakt 
  • Je hebt negatieve ervaringen vanuit je jeugd, zoals verlies van een dierbare of mishandeling 
  • Je voelt of krijgt weinig steun van andere mensen 
  • Een ongezonde manier van leven, zoals roken, alcoholgebruik, weinig bewegen en ongezond eten  
  • Een lage opleiding of een laag inkomen  
  • Sommige mensen zijn gevoeliger om een depressie te krijgen, bijvoorbeeld als je gevoelig bent voor prikkels 
  • Je bent lichamelijk ziek. Bij kanker, een beroerte, multiple sclerose, reuma of de ziekte van Parkinson is depressie vaak een symptoom (klacht) 

Lees meer over oorzaken van een depressie >  

Soorten depressie

Er zijn verschillende soorten depressies. Deze noemen we hieronder.

Dysthymie 

Dysthymie is een lichte depressie waarbij je ten minste 2 jaar (en voor jongeren 1 jaar) last hebt van depressieklachten. Deze klachten zijn minder sterk dan bij een ‘gewone’ depressie. Ook wisselt de ernst van de klachten. Er zijn lange periodes van sombere gevoelens en weinig plezier die afwisselen met korte periodes waarin je je wat beter voelt. De klachten blijven nooit langer weg dan twee maanden, wat betekent dat je je vaak somber voelt. Dit kan een grote invloed op je leven hebben.  

Meer lezen over dysthymie >

Winterdepressie

Een winterdepressie betekent dat je minstens twee jaar achter elkaar in de herfst of winter last hebt van depressieklachten. Je hebt dan dagelijks last van 5 of meer symptomen die bij een depressie horen en deze houden voor minimaal 2 weken aan. In de lente verdwijnen de klachten weer. 

Meer lezen over winterdepressie >

Postpartum depressie (postnatale depressie)  

Sommige vrouwen ontwikkelen enkele weken of maanden na de bevalling een depressie. We noemen dit een postpartum depressie. De symptomen van een postpartum depressie zijn meestal dezelfde klachten als die bij een depressie horen. Het verschil is dat een postpartum depressie te maken heeft met de zwangerschap of de bevalling. 

Meer lezen over postpartum depressie >

Depressie bij een bipolaire stoornis

Mensen met een bipolaire stoornis zijn soms heel erg vrolijk en energiek, maar hebben op andere momenten last van depressieklachten. Tijdens de depressieve periode voelen zij zich neerslachtig en somber. Deze periode is vaak langer dan de periode waarin zij zich goed voelen.  

Meer lezen over bipolaire stoornis >

Zelfhulp Wat kun je zelf doen bij een depressie?

Je voelt je sociaal, emotioneel én lichamelijk veel minder sterk als je depressief bent. Met deze adviezen kom je toch verder:

  • Blijf actief. Spreek een paar keer per week met iemand af. Samen een kop thee drinken is al een mooie stap.
  • Breng structuur aan in elke dag. Dat geeft houvast. Sta op tijd op, eet driemaal per dag en ga op tijd weer naar bed.
  • Vertrouw op je vrienden en familie. Misschien heb je niet zoveel behoefte aan contact, maar verbreek het niet. Je naasten zijn te belangrijk voor jou en je herstel.
  • Zoek steun bij lotgenoten. Verhalen van andere mensen met een depressie kunnen heel waardevol en troostend zijn. De Depressie Vereniging brengt je in contact.
  • Ga op onderzoek uit. Verzamel informatie. Ook herkenning kan voor veel opluchting zorgen. Vertel erover aan de mensen die belangrijk voor je zijn. Zo praat je gemakkelijker met elkaar. Bepaal zelf hoeveel je vertelt en aan wie.

Hulp chat, mail, bellen Hulp via telefoon, mail of chat

Behandelingen Welke behandelingen zijn er bij een depressie?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij depressie. Welke hulp het beste past is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt bijvoorbeeld af van wat je fijn vindt, maar ook van:

  • De ernst van de klachten
  • Hoelang de klachten aanwezig zijn
  • De ontwikkeling van de klachten

Heb je het gevoel dat dingen niet meer lukken en je dagelijkse leven in de knel komt door je klachten? Of heb je er langere tijd last van en helpen oefeningen jou niet? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.

Als je twijfelt of dit de beste weg is of wilt weten welke behandelmogelijkheden er zijn, kan je ook altijd eerst de Info- en advieslijn van Mentaal Vitaal bellen, chatten of mailen. De deskundige medewerkers helpen je op weg met informatie, advies en ondersteuning. 

Meer lezen over de behandeling van depressie >

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven