single.php
. . . trends Werelddag van de Geestelijke Gezondheid 2024

Werelddag van de Geestelijke Gezondheid 2024 

Op 10 oktober 2024 is het Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Dit jaar is het thema van deze dag ‘Mentale gezondheid op de werkvloer’.  

Een belangrijke thema, want mensen brengen veel tijd door op het werk. Ook kan werk een grote invloed hebben op hoe je je voelt. Op een positieve manier, bijvoorbeeld als je werk doet dat je leuk vindt. Maar ook op een negatieve manier, bijvoorbeeld als je een hoge werkdruk hebt.  

Op deze pagina lees je meer over deze onderwerpen. Ook lees je hoe je mentale gezondheid rondom het werk kunt versterken en bespreekbaar kunt maken. Geef jij vandaag wat extra aandacht aan jouw mentale gezondheid op de werkvloer? 

Dit is waarom het een belangrijk thema is 

Het is belangrijk om voor een goede mentale gezondheid op het werk te zorgen. Als je je goed voelt, doe je je werk beter. Ook is de kans kleiner dat je je ziekmeldt.   

Werelddag Geestelijke Gezondheid

Werk is over het algemeen goed voor je 

Werk zorgt voor inkomen, structuur en een gevoel van betekenis. Het hebben van werk kan zelfs helpen bij herstel van mentale klachten.  

Ook kan werk zorgen voor meer (werk)geluk. Werkgeluk gaat om een combinatie van dingen: werk doen dat je leuk vindt en waar je niet te veel stress van krijgt. Hierdoor krijg je zin om naar je werk te gaan, meer energie, meer veerkracht en een goed gevoel.  

Lees hier meer over werkgeluk en ontdek 10 tips om je werkgeluk te vergroten

Wanneer het overgaat in werkdruk 

Maar werk kan ook stress geven, vooral als de hoeveelheid werk te groot is voor de tijd die je hebt. Dit noemen we werkdruk. Als de werkdruk langdurig hoog is, kan dat leiden tot mentale problemen. Bijvoorbeeld overspannenheid of een burn-out

Lees hier meer over werkdruk en ontdek tips om werkdruk te verminderen

Praten over mentale gezondheid, voor jezelf of een collega  

Heb je al een tijdje mentale klachten of wil je dit voorkomen? Dan is het verstandig om er op tijd over te praten. Bijvoorbeeld met een collega die je vertrouwt of met je leidinggevende. Je kunt ook met anderen buiten je werk praten over hoe je je voelt.  

De mensen om je heen die je kunnen helpen, noemen we sociale steun. Uit onderzoek weten we dat sociale steun belangrijk is voor je mentale gezondheid, ook rondom het werk.  

Misschien heb je veel stress door je werk, zijn bepaalde taken onduidelijk of spelen er privézaken die invloed hebben op je werk. Praten over je mentale gezondheid kan opluchten en het helpt je op zoek te gaan naar oplossingen. 

Zie je dat een collega zich de laatste tijd minder goed voelt? Bijvoorbeeld door dat diegene minder goed presteert, stiller is dan normaal of zich vaker ziekmeldt? Ook dan kan het goed zijn om een gesprek hierover te starten.  

Maar hoe begin je een gesprek, voor jezelf of een ander? Lees hier tips die je daarbij kunnen helpen

Maar ik heb het al zo druk op het werk: hoe geef ik dan aandacht aan mijn mentale gezondheid? 

In de drukte van je werkdag kan het een uitdaging zijn om aandacht te geven aan je mentale gezondheid. Of misschien weet je niet zo goed waar je kunt beginnen.  

De oefenserie ‘Mentale Minuutjes‘ kan je in dat geval helpen.  

Als je je voor de Mentale Minuutje aanmeldt, krijg je 9 dagen achter elkaar oefeningen en informatie in je mail. Deze oefeningen kosten weinig tijd en kun je overal en op elk moment doen: onderweg naar werk, in je pauze of na je werk om de dag af te bouwen.  

Mentale Minuutjes - vrouw op telefoon

De onderwerpen op deze pagina zijn gebaseerd op het kennisdossier ‘Mentale gezondheid en Werk’ van het Trimbos-instituut. Bekijk het dossier hier

Meer lezen over werk en mentale gezondheid? Bekijk dan deze pagina 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven