single.php
. . . Psychische aandoening Burn-out

Alles over een burn-out

Je kunt een burn-out krijgen als je voor een lange tijd last hebt van stress. Je bent dan erg moe. Je lichaam en geest zijn helemaal uitgeput. Zelfs kleine dagelijkse taken kunnen dan al te veel zijn.

Hieronder lees je meer over een burn-out. Bijvoorbeeld hoe een burn-out ontstaat en wat de klachten zijn. Ook vertellen we je hoe een burn-out verschilt van overspannenheid of een depressie. Aan het eind lees je hoe je van een burn-out kan herstellen.

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Snel naar:

Wat is een burn-out? 

Soms kunnen gebeurtenissen, verplichtingen en problemen je veel stress en spanning geven. Vaak kun je hiervan herstellen. Ook kun je nog wel doorgaan met je dagelijkse bezigheden. Zelfs als je moe en gespannen bent.

Maar uiteindelijk kom je op een punt waarop dat niet meer lukt. Je vraagt meer van jezelf dan je aankunt. Hierdoor lukt het niet meer om te herstellen van de stress en spanning. Het kan dan zijn dat je een burn-out hebt.

Als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk en mentaal heel moe. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. Je raakt je grip op de situatie kwijt. En je krijgt klachten die veel invloed hebben op je dagelijks leven. Zelfs kleine taken kunnen dan al te veel zijn.

Symptomen / klachten De klachten bij een burn-out

Bij een burn-out heb je minstens zes maanden last van het volgende:  

Je hebt 3 of meer spanningsklachten, zoals: 

  • Je voelt je lichamelijk moe
  • Je voelt je geestelijk moe. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden.
  • Je bent prikkelbaar. Je wordt snel geïrriteerd, boos of gefrustreerd op kleine dingen of situaties.
  • Je piekert veel
  • Je huilt snel
  • Je kunt niet tegen drukte of lawaai
  • Je voelt je onrustig of gejaagd
  • Je slaapt slecht

Het lukt niet goed om met de stress om te gaan. Hierdoor heb je het gevoel dat je machteloos bent en de controle verliest.

Ook merk je dat je je dagelijkse dingen niet meer goed kunt doen. Bijvoorbeeld op werk, studie, thuis, sport of in je sociale leven.  

Belangrijk: Het kan dat je jezelf of een bekende in de beschrijving van kenmerken herkent. Dit betekent niet meteen dat je kunt spreken van een psychische aandoening. Wat je opvalt kan ook horen bij iemands karaktertrekken, temperament, gewoontes of omstandigheden.

💬 Wil je informatie, advies of ondersteuning?

Of weet je niet goed welke hulp bij je past? De medewerkers van Mentaal Vitaal denken graag met je mee. Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Diagnose Heb ik een burn-out?

Neem contact op met je huisarts of bedrijfsarts als je denkt dat je een burn-out hebt. Je praat dan samen over welke klachten je hebt, hoe lang je die al ervaart en hoe ze je dagelijks leven beïnvloeden.

De huisarts of bedrijfsarts zal dan beoordelen of het inderdaad om een burn-out gaat. Het kan ook gebeuren dat ze je doorverwijzen naar iemand anders, zoals een praktijkondersteuner (POH-GGZ), een psycholoog of een psychiater. Je bespreekt dan wat je kunt doen om van je burn-out te herstellen.

Ben ik overspannen of heb ik een burn-out?  

Overspannenheid en een burn-out komen allebei door te veel spanning en stress. Ook lijken de klachten die horen bij overspannenheid en burn-out op elkaar.

Maar er zijn ook verschillen tussen overspannenheid en een burn-out.

Overspannenheid duurt korter dan een burn-out. Als je je niet goed kunt herstellen van de klachten, kan overspannenheid overgaan in een burn-out. Bij een burn-out moeten de klachten minimaal 6 maanden aanwezig zijn.

Ook ben je bij een burn-out meer mentaal moe en uitgeput dan bij overspannenheid. Dit betekent dat je het nog lastiger vindt om je aandacht erbij te houden en dingen te onthouden.

Lees hier meer over het verschil tussen overspannenheid en een burn-out >  

Heb ik een depressie of een burn-out? 

Soms lijken de klachten van een burn-out op die van een depressie.

Toch zijn er wel verschillen tussen een burn-out en een depressie. Bij een burn-out ben je vooral heel moe. Bij een depressie voel je je vooral somber en heb je nergens zin meer in.

Denk je dat je een depressie hebt? Doe dan de depressietest. De depressietest kan je helpen je klachten beter te begrijpen. 

Oorzaken Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

Een burn-out kan ontstaan als je voor een langere tijd veel stress ervaart.

De stress kan komen door verschillende dingen. Zoals een scheiding, ernstige ziekte, het verlies van een baan, problemen op het werk of zorg voor iemand anders.

Vaak wordt een burn-out gezien als het gevolg van te lang stress door werk of studie. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Het kan ook komen door andere situaties.

Het hangt er ook vanaf hoe je met die situatie omgaat of ertegen aankijkt. Iedereen reageert anders op stress. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het krijgen van een burn-out. Dit is het geval als je: 

  • Moeilijk ‘nee’ kunt zeggen 
  • Negatief bent over je eigen prestaties 
  • Hoge eisen stelt aan jezelf 
  • Een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt 
  • Moeite hebt om hulp te vragen 
  • Sterk gemotiveerd en betrokken bent 
  • Moeilijk je gevoelens kunt laten zien

Zelfhulp Wat kun je zelf doen bij een burn-out?

Bij een burn-out zijn je lijf én je geest vaak al een lange tijd uitgeput. Misschien heb je je ziekgemeld van school of het werk. Met deze tips kom je verder: 

  • Ontspan, ga naar buiten, mediteer, kijk een film, ga schilderen of maak muziek. Zo kun je eisen van school of van het werk op dat moment even loslaten.
  • Natuurlijk wil of moet je op een gegeven moment wel weer iets gaan doen. ‘Neem elke dag een uur vakantie’ is een goede start. Dit betekent dat je iedere dag een uur iets doet, wat jij heel fijn vindt en waar je van ontspant. 
  • Probeer regelmaat in je dag te krijgen. Dat geeft structuur. Sta op tijd op, eet op vaste tijden en ga op tijd weer naar bed. 
  • Doe één ding tegelijk. Bijvoorbeeld niet lezen én TV kijken. Laat je ook niet te veel afleiden door je telefoon of internet. 
  • Praat met anderen over je burn-out. Dat lucht op. Je vrienden en familie zijn belangrijk voor jou en je herstel. Bepaal zelf hoeveel je vertelt en aan wie. 
  • Blijf in contact met je werk of school. Kijk samen of stressvolle omstandigheden kunnen worden aangepakt en hoe je op een goede manier alles weer op kunt bouwen.  
  • Zoek steun bij lotgenoten. Verhalen van andere mensen met een burn-out kunnen heel waardevol en steun geven.  
  • Ga aan de slag met een boek, een online-programma of via een app op je smartphone of tablet. Een hulpverlener kan je hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld via telefoon of mail. Voorbeelden van online-hulp voor burn-out zijn: 
    • Interapy burn-out therapie. Dit is online hulp die je volgt vanuit huis met een psycholoog op afstand.  
    • Mirro, een zelfhulpmodule bij werkstress en beginnende burn-out waarmee je alleen aan de slag gaat. 

Hulp chat, mail, bellen Hulp via telefoon, mail of chat 

Behandelingen Welke behandelingen bij een burn-out zijn er?

Er zijn verschillende manieren om een burn-out te behandelen. Deze vind je hieronder:  

Cognitieve gedragstherapie  

Cognitieve gedragstherapie helpt bij het aanpakken van de klachten van overspanning of een burn-out. In deze therapie bekijkt de therapeut samen met jou welke gedachten en welk gedrag je burn-out veroorzaken. Je leert hoe je dit zelf kan veranderen.  

Bedrijfsarts 

Een bedrijfsarts zal je stimuleren om weer wat te gaan doen en contact te hebben met je werk. Bij burn-out blijkt dat (gedeeltelijk) weer aan de slag gaan, kan helpen bij je herstel. Je hoeft dus niet eerst helemaal hersteld te zijn voordat je weer (gedeeltelijk) aan de slag gaat. 

Nieuwe vaardigheden 

Het aanleren van nieuwe vaardigheden kan helpen bij het voorkomen van een nieuwe burn-out. Voorbeelden hiervan zijn trainingen in assertiviteit (‘nee’ leren zeggen bijvoorbeeld),  mindfulness, omgaan met conflicten, of time-management

Medicijnen 

Soms schrijft een huisarts tijdelijk medicijnen voor. Dit geneest de burn-out niet en is bedoeld je even te ondersteunen. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met slapen of als je veel lichamelijke klachten hebt. 

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven