Hulp en instanties:
Maatschappelijk werker
Door allerlei problemen kun je het overzicht kwijtraken. Soms weet je gewoon niet waar te beginnen en van wie je hulp kunt krijgen. De maatschappelijk werker kan je dan op weg helpen. Deze biedt een luisterend oor en praktische hulp zodat je weer verder kan.
Voor wie?
Voor als je hulp nodig hebt bij bijvoorbeeld opvoedingsproblemen, relatieproblemen, alcoholproblemen, huiselijk geweld, geldproblemen, rouwverwerking, eenzaamheid, somberheid of angst.
Maatschappelijk werker helpt praktisch en gericht
De maatschappelijk werker helpt je om je leven weer op de rit te krijgen. Hij ondersteunt bij het oplossen van, of omgaan met deze problemen, bemiddelt waar nodig of verwijst je door naar de juiste instantie. Hij kijkt hierbij niet alleen naar het probleem, maar ook naar je omgeving, je leefwereld, je wensen en je doelen. Je wordt gecoacht om zelf weer vorm te geven aan je dagelijks leven.
In veel gevallen is het de huisarts die verwijst naar een maatschappelijk werker, maar je kunt ook zelf contact opnemen met een maatschappelijk werker om een afspraak te maken. De hulp die een maatschappelijk werker biedt is gratis en dichtbij.
Vind een maatschappelijk werker bij jou in de buurt en/of meer informatie over maatschappelijk werk.
Heb je last van psychische klachten?
Je bent niet alleen. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van psychische klachten.
Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen?
Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.
Bekijk alle behandelaars:
Ambulante hulpverlening
Ambulante hulpverlening houdt in dat je hulp krijgt voor je psychische klachten of verslaving in de vorm van een aantal korte behandelsessies (therapie). Je wordt niet opgenomen in een ziekenhuis of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en na elke sessie ga je gewoon weer naar huis.
Opname
Wanneer ambulante of deeltijdbehandeling niet voldoende helpt, kan je opgenomen worden. Dit kan op verschillende plaatsen: In een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, in een herstellingsoord, bij een therapeutische gemeenschap of bij een instelling voor verslavingszorg.
Lotgenotencontact
Wanneer jijzelf, of iemand uit je omgeving psychische klachten heeft kan dat heel verwarrend zijn. Je kunt misschien het idee hebben dat je er met niemand over kan praten of je schaamt je. Door het zoeken van lotgenoten kun je uit dit isolement komen. Lotgenotencontact is dus niet alleen voor mensen met klachten maar ook voor hun partners, kinderen of anderen betrokkenen.
Bedrijfsarts
Als je om gezondheidsredenen je werk niet (zo goed) kan doen als gebruikelijk, kun je terecht bij de bedrijfsarts. Met hulp van de bedrijfsarts kun je voorkomen dat gezondheidsproblemen erger worden of dat je (langer) uit je werk moet verzuimen. Ook helpt de bedrijfsarts bij het terugkomen op je werk als je ziek bent geweest.
Coaching en Counselling
Bij lichte problemen of als je meer inzicht wilt krijgen in je eigen gedrag en mogelijkheden kun je terecht bij een coach of counsellor. Het onderscheid tussen deze twee is niet altijd duidelijk te zien en er is een grote overlap. Maar grofweg heeft counselling een iets meer therapeutisch karakter dan coaching.
Cursussen en Trainingen
De meeste instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) bieden voorlichting, (groeps)cursussen en trainingen voor mensen met lichte psychische klachten, en hun familieleden of partners. Je kunt vaak snel aan de slag in je eigen omgeving. Zo voorkom je dat je problemen erger worden en krijg je weer grip op je leven.